söndag 2 mars 2014

Minialbum av kuvert - tutorial!

Idag är ett sånt där halvdåligt väder ute så man vill mest vara inne och kura i soffan med en kopp te eller som jag: pyssla hela långa dagen!
 
Idag visar jag ett minialbum som jag har knåpat ihop där grunden är några kvadratiska kuvert och så har jag dekorerat det av de ljuvligaste papper från Pion Design - kan man bli kär i papper så är jag det i deras kollektion "A Day in May"!
 
 
Bered er på ett låååångt inlägg för här kommer steg-för-steg instruktion över alla olika delar:
 
Grunden till albumet är 5 stycken kuvert, jag använde mig av kvadratiska kuvert som var 15 cm.
 
 
Jag skar kuverten så de blir 5", dvs 12,7 cm, och skar bort kanten där kuvertens "lock" sitter så det blir en öppning där.
 
 
Sen bigar jag (skårar så det blir enkelt att vika) ca 1/2" (ca 1,3 cm) från botten av kuvertet (motsatta sidan från där du skar bort).
 
 
Sen vek jag åt båda hållen i bigningarna så att det ska bli lätt att bläddra i minialbumet sedan.
 
 
Jag gjorde en prick, ca 3 cm in från båda ytterkanterna, med hjälp av en penna. Där kommer jag att puncha hål och binda ihop albumet senare.
 
 
Nu är det dags att göra omslaget. Jag valde att göra omslaget i Bazzills cardstock som heter Kraft. Jag skar till en bit cardstock som var 6 1/4" x 10 1/4" (dvs ca 15,9 x 26 cm).
 
 
Sedan bigade jag två lodräta skåror vid 4 1/2" och vid 5 1/4" (dvs 11,4 cm och vid 13,3 cm) utmed långsidan av cardstocken och vek därefter i bigningarna. Som du ser så är inte bigningarna i mitten - den långa delen ska vara bak på minialbumet.
 
 
Nu är det dags att puncha hål vid markeringarna. Jag använde min Crop-A-Dile hålpunch men det går lika bra med andra slags hålpunchar också.
 
 
Vik ihop cardstocken till albumomslaget så framsidan (med bigningen) ligger uppåt. Lägg ett av kuverten ovanpå och mät in vars hålen ska vara. Puncha genom så det blir hål i både den smala bigningen och på baksidan.
 
 
Jag tycker det är snyggt att chalka runt alla kanter och bigningar på kuverten och omslaget så det gör jag sedan.
 
 
För att dekorera albumet använder jag mig av papper och klippark från Pion Designs kollektion "A Day in May" då jag älskar beige, naturvitt och grönt - det är verkligen mina färger.
 
 
Jag skar till bitar av papprena som var 11 x 15 cm och chalkade runt alla kanter. Jag tycker det är snyggt när det är samma slags papper på ett uppslag. Innan det är dags att fästa papprena lägger jag in dem i rätt ordning i albumet för att se att det blir som jag tänkt mig.
 
 
Nu är det dags att sätta fast alla delar. Jag börjar med att sätta fast pappret som ska vara på albumets fram- och baksida. Här tycker jag det är snyggt att det är en fotomatta i en avbrytande färg bakom det mönstrade pappret.
 
 
Därefter sätter jag fast alla övriga papper på kuvertens båda sidor. Tänk på att kuvertens ena sida kan vara lite trixig att fästa på OM de är som mina, dvs går ner mot mitten och är öppna. Jag tejpar på kuvertet så jag inte glömmer bort att inte tejpa där det är öppet för då tejpar man ihop öppningen.
 
 
Nu är det dags att fästa ihop alla sidor så jag tar ett fint band (här har jag använt ett organzaband med sidenkanter) men det går bra med vilket band som helst. Börja med att trä från framsidan och genom alla hål, dra bandet på baksidan till nästa hål och trä genom alla andra hål till framsidan.
 
 
Knyt en fin rosett på framsidan. (Som ni ser så har jag även skurit till en smal remsa med grön cardstock och fäst där bandet sitter.)
 
 
I kuvertens öppning får man plats för tags, jag valde att stansa ut 5 stycken gröna tags med en Spellbinder die (Labels Eight S5-019). Den där die'en är otroligt användbar! Och stansade därefter ut 5 stycken av den mindre die'en ur Pion papper.
 
 
Chalkade runt alla kanter på Pion pappret och fäste fast dem sedan på de gröna. Jag fäste dubbelvikta band mellan papprena.
 
 
Så är det dags att dekorera framsidan av albumet. Jag valde att använda mig av en tag från tagsarket och klippte ut två fjärilar ur bordersarket. Å så några spillpapper, blommor i massor, bling och även en vacker Epiphany Crafts dekoration gjorde framsidan komplett.
 
 
Så här ser albumet ut när det är lite öppnat.
 
 
Jag hoppas ni blev inspirerad att testa själva - det var enormt roligt och jag tycker att albumet blev jättefint om jag får säga det själv :o)
 
Jag kommer nog att fylla mitt album med antingen svart-vita bilder på min familj och våra katter eller så kommer jag att skriva ut inspirationsord och sätta in.
 
Idén till det här albumet hittade jag på den stora inspirationskällan Pinterest - vilken guldgruva!
 
Material jag har använt kommer naturligtvis från Scraphuset:
Tack för titten o välkommen tillbaka!
DT-Helena

1 kommentar:

  1. Oh vad tjusigt, har länge knåpat på vilka kuvert man ska använda.. vill helst ha de amerikanska måttenför måttens och kraftighetens skull men klart det funkar med de kvadratiska oxå, har jag helt enkelt inte tänkt på och dessutom med organzabanden på tagsen.. snyggt! Nu har jag lärt mej nåt nytt..Älskar att göra album, kika gärna in och kolla in mina! =)

    SvaraRadera