måndag 11 november 2013

Presentbox och Martha Stewart Craft Paint

Hejsan!

Ibland kan det vara bra att ha en presentbox klar och färdig. Bara att lägga ner gåvan och så är den klar! Sådana saker gillar jag. :)Här har jag använt mig av Martha Stewarts färger! Det finns en uppsjö av färger och effekten varierar på vilka olika färger och design på färgerna du har använt.

Man kan aldrig göra fel då man målar.
Blev det ändå fel?
Måla över med Gesso och börja om. Lätt som en plätt!

Jag målar med pensel, svampar eller vad annat jag råkar ha tillgängligt. Färgen är vattenlöslig och fäster på allt! Om du målar på glas kan man endera härda det i ugnen eller så väntar man i 21 dygn så kan du sedan diska det. Dock skulle jag väl inte stoppa in det i diskmaskinen, men handdisk skall de klara av. Om man då målat glas till kalaset så kan man ju enkelt bara diska bort det dagen efter. Smart om man har temakalas!


Här har jag tagit en box som var i naturfärgad kartong och målat på. På denna box delen glömde jag Gesso, den är som sagt bra att grunda med. Då går det för det för det första inte går så mycket av färgen sedan, men även eventuella skavanker kan döljas. Det missade jag i min iver, och bestämde mig för att strunta i det med, då jag tycker det blev rätt så bra när naturfärgen lyser igenom lite. Färgen jag använde på underdelen var Pearl Acrylic Paint Mother of Pearl. Svampade slarvigt och rätt så tjockt dit färgen.


På locket grundade jag som sagt inte något lager med Gesso. Istället blandade jag Satin Chestnut Brown samt  Pearl Acrylic Paint Mother of Pearl. Tycker det blev en läcker effekt av pärlemorfärgen. Har svampat på även denna färg. Gillar då det inte är så perfekt, utan lite ruffigare känsla.


Målade två lager för att få det att täcka bra. Sedan tog jag en av mina egenhändigt utskurna mallar, skar ut den med Silhouette Cameo, och svampade försiktigt ovanpå denna med Gesso. Fågeln målade jag i lite mera av pärlemorfärgen för att få den att stå ut lite till.


Sedan var det bara att dekorera med lite olika blommor från mitt förråd. :)

Mera information om färgen:

En högpresterande, akrylbaserad hobbyfärg från Martha Stewart Craft med ett patenterat polymersystem. Färgen passar utmärkt för en mängd olika typer av hantverks- och hobbytekniker som penselmålning, stöppling, stenciler, stämpel och tryckning. Färgen är naturligtvis giftfri och CE märkt och Made in USA. Flaskan innehåller 59 ml färg (2oz). Den är UV- och väderbeständig för inom- och utomhus användning, fäster på olika material såsom trä, papper, plast, glas, keramik, canvas, terracotta, tenn, tyg, betong, plåt mm. Tål maskindisk om färgen används på glas.

Inför användande
Trä: Slipa mjukt med fint sandpapper och borsta därefter av dammet.
Glas/Keramik: Tvätta av med såpa och vatten, torka sedan av med ex alkohol på en trasa.
Tenn/Plåt: Tvätta av med såpa och vatten, torka sedan med vitvinsvinäger på en trasa.
Terra Cotta: Torka rent, försegla insidan med färg eller MSC Sprayable Satin Enamel Finish.
Canvas: Torka av grundad (primed). Om canvasen är ogrundad (ej primed) mätta med två lager med Gesso Primer.
Plast: Torka av med trasa.
Papier-Mache: Torka av med trasa.
Betong: Måla på med vitvinsvinäger, låt torka, skölj av med vatten, torka ordentligt.
Tyg: Förtvätta med tex såpat enlig tvättinstruktionerna, låt torka grundligt. Stryk om nödvändigt.

Torkning
Färgen är permanent efter 21 dagar.
Glas/keramik: Härdningen kan även påskyndas genom ugn. Låt objektet luftorka i 1 timma, placera objektet i en kall ugn, sätt ugnen på 175 C, när temperaturen nått 175 C, låt den vara inne i 30 minuter stäng sedan av och låt objektet kylas av i ugnen. Vänta 72 timmar innananvändning. OBS: Fine Glitter och Coarse Glitter färg kan endast luftorka.

Blandning
Färgen är blandbar med varandra, men rekommenderar att färgen blandas ex satin med satin, High Gloss med High Gloss osv.

Tvättning/rengöring:
Tvätta verktyg omgående med såpa och vatten eller med MSC Brush & Stencil Cleaner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar